Marți, data de 28 decembrie, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a organizat ce-a de a treia ediție a Platformei de Dialog Online Managementul Deșeurilor în Republica Moldova, cu ocazia publicării numărului 32 a Revistei trimestriale Managementul Deșeurilor. Tradițional în cadrul evenimentului, au fost puse în discuție diverse subiecte de actualitate și publicate pe paginile revistei, doar cu scopul de a facilita procesul de informare a participanților din diferite regiuni ale țării și din diverse domenii de activitate și preferințe ocupaționale, despre gestiunea corectă a deșeurilor în Republica Moldova.
Acest nou număr al Revistei, scoate în prim plan mai mult ca niciodată importană regândirii felului de în care producem, consumăm produsele și cum gestionăm deșeurile generate. Simplul fapt că peste 1 trilion tone de resurse naturale intră în circuitul economic global și cel mult 8,6% din aceste resurse sunt reciclate sau că lumea produce peste 2 miliarde tone deșeuri solide, iar 1 din 3 persoane la nivel global nu au acces la un serviciu de gestionare a deșeurilor este dovada unui management de mediu nesustenabil și consecințele unui model economic liniar.
Primul subiect abordat în cadrul platformei ține de Gestionarea deșeurilor alimentare în centrul atenției la COP 26!, în contextul în care 1/3 din alimentele consumate devin deșeuri, 1 din 3 persoane nu au acces la serviciu de salubrizare și peste 800 milioane oameni suferă de malnutriție. Un aspect important menționat de Aurelia Bahnaru, președinte e-Circular și remarcat în cadrul prezentării ține de îndepărtarea deșeurilor alimentarea de la gropile de gunoi, drept cel mai simplu exemplu cum funcționează ECONOMIA CIRCULARĂ.
Prezentarea a fost continuată de dul Igor Șeremet, directorul Fundația „Centrul pentru Dezvoltare a Chișinăului”, care a prezentat aspecte practice și legale privind aplicabilitatea Principiului Poluatorul Plătește, principiu care urmăreşte reducerea poluării la sursă prin stabilirea de standarde de mediu, prin introducerea obligativităţii sistemelor de prevenire şi de monitorizare a poluării cu scopul de a reduce riscurile, prin interzicerea anumitor activităţi şi prin plafonarea emisiilor de anumiţi poluanţi.
O rubrică nouă în Revista Managementul Deșeurilor este despre “Economia Circulară”. Subiectul abordat în cadrul platfomei de dialog de către Natalia Rotari, Expert în dezvoltare locală, Rețeua Națională LEADER din RM este despre “Grupul de Acțiune Locală (GAL) — ca platformă eficientă de implementare unei abordări economice circulare bazată pe parteneriat”. Anul 2021 a reprezentat o etapă importantă în implementarea corectă a principiilor de economie circulară prin evaluarea potenţialului de circularitate la nivelul unei entităţi geografice cu potenţial comun cum ar fi teritoriul unui GAL*. Prin urmare, în perioada iulie—noiembrie 2021 a fost realizată evaluarea potenţialului de economie circulară la nivelul GAL „Valea Cuboltei“. O parte din rezultatele studiului sunt publicate pe pagina revistei (pag. 37-39).
Despre impactul DEEE-urilor asupra sănătății, a prezentat Roman Bahnaru, Asociația EcoDigital, care implementează la nivel național proiectului Reciclăm DEEE și realizăm ODD, cu suportul financiar al Programului de granturi mici Gef SGP Moldova. Roman a pus accent pe consecinţele eliminării inadecvate a deşeurilor electronice în depozitele de deşeuri, practică greșită, care reprezintă ameninţări serioase la adresa sănătăţii populaţiei şi pot afecta ecosistemele naturale pentru generaţiile viitoare.
La final, Aurelia Bahnaru, directoarea revistei, a prezentat rezultate statice privind salubrizarea localităților din Republica Moldova, care sunt top cele mai salubre și top cele mai insalubre localități. În contextul datelor enunțate și anume de doar 20 % din localități rurale care au acces la servicii de salubrizare, este absolut importantă planificarea și realizarea Planului locale de gestionare a deșeurilor. Un suport important în acest sens fiind Ghidul elaborat de AVD în anul 2021 cu suportul Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).
Multe alte subiecte interesante și foarte relevante în domeniul de management a deșeurilor le puteți accesa prin procurarea celui mai recent număr al revistei. Versiunea (.pdf) poate fi achiziționată online prin intermediul acestui link