Dacă anul trecut am discutat și promovat erorii reciclării, în acest an Vă îndemnăm să REUTILIZAȚI CREATIV (upcycle) lucrurile de care la moment nu aveți nevoie. Spre deosebire de “Reciclare”, „Reutilizarea creativă” se referă la transformarea obiectelor uzate sau aparent inutile în produse de calitate superioară sau cu o funcționalitate mai ridicată decât produsul original. Reciclarea, pe de altă parte, implică transformarea deșeurilor în materii prime noi care pot fi utilizate în producția de noi produse.
Scopul upcycle este de a reduce deșeurile prin crearea de produse de înaltă calitate și de valoare din materiale care ar fi altfel aruncate. Scopul reciclării este de a transforma deșeurile în materii prime noi și de a reduce consumul de resurse naturale. Produsele upcycled sunt, în general, mai valoroase decât produsele originale și sunt adesea considerate capodopere artistice sau produse cu valoare sentimentală. Produsele reciclate pot fi de aceeași calitate sau chiar de calitate inferioară, în funcție de calitatea materialelor reciclate.
Important de remarcat, Upcyclingul are un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea cantității de deșeuri generate și prin prevenirea poluării mediului cu deșeuri. Reciclarea are, de asemenea, un impact pozitiv prin reducerea cantității de deșeuri generate și prin reducerea necesității de a extrage noi materiale din mediul înconjurător.
În loc să arunce pur și simplu o piesă de mobilier veche, oamenii se opresc acum pentru a vedea dacă pot reinventa elementul în ceva nou. Nu este vorba doar de mobilier pe care îl puteți recicla – puteți, de asemenea, să reinventați îmbrăcăminte, bijuterii și să faceți artă din obiecte găsite.
Acum este momentul să contribuiți la o lume mai ecologică prin adoptarea unui stil de viață mai durabil. Reciclarea bunurilor nu mai este suficientă, foarte util ar fi să le Reutilizăm într-un mod cât mai creativ!
În cazul în care mai aveți nevoie de câteva motive pentru a face upcycling sau mai silplu spus Reutiliza Creativ, iată 3 lucruri pe care nu le știați despre acest subiect:
- Upcycling și reciclare sunt concepte diferite, dar se completează reciproc. Principala diferență constă în faptul că, în reciclare, părți ale unui obiect sunt defalcate și folosite pentru a crea ceva nou. În cazul upcycling-ului, obiectul își menține scopul inițial fără a-și pierde valoarea. De exemplu, o bicicletă poate fi transformată într-o lampă frumoasă – care nu renunță neapărat la posibilitatea de a fi reutilizată în scopul ei inițial.
- Upcycling susține economia circulară și aduce beneficii mediului. Cine nu și-ar dori să contribuie la protecția mediului? Upcycling-ul are un impact mare atât asupra mediului, cât și asupra economiei circulare. Mai puțină producție înseamnă mai puțin dioxid de carbon. Contribuie la prelungirea duratei de viață a materialelor, minimizează extracția resurselor naturale și reduce deșeurile din depozitul de deșeuri.
- Există multe tipuri de upcycling. Upcycling-ul poate fi aplicat aproape la orice. Pornind de la modă, mobilier sau industrie, există o mulțime de modalități de upcycling care contribuie la economia circulară. Idei de decor pentru casă sau chiar transformarea unui tricou într-un crop top, toate acestea fac parte din procesul de upcycling. De asemenea, multe afaceri deja învață să reutilizeze creativ deșeurile, iar oamenii pot investi în ele. În viitor, odată cu creșterea preocupărilor consumatorilor cu privire la sustenabilitate, tot mai multe companii și mărci vor adopta tendința de upcycling.