La 9 iunie curent, A.O. Centrul de Instruire și Consultanță e-Circular a fost gazda celei de-a IV-a ediție a Platformei de Dialog Online „Managementul Deșeurilor în Republica Moldova”, cu ocazia publicării numărului 33 al revistei trimestriale Managementul Deșeurilor.
În cadrul evenimentului, au fost puse în discuție câteva din subiectele publicate pe paginile revistei, cu scopul de a facilita procesul de informare a participanților din diferite regiuni ale țării, din diverse domenii de activitate și preferințe ocupaționale, despre practici bune și recomandări privind gestiunea corectă a deșeurilor în Republica Moldova.
Acest nou număr al revistei evidențiază cât de importantă și eficientă este repararea tehnicii electronice nefuncționale ca alternativă a procurării echipamentelor noi, economia circulară și cum aceasta este legată de principiul Zero Deșeuri, precum și actualități legislative la nivel național și global. Faptul că în Republica Moldova se înregistrează o pondere de 11% a emisiilor de gaze cu efect de seră datorită sectorului deșeuri, aceste date reconfirmă importanța tranziției spre modele circulare, axate pe aplicarea corectă a ierarhiei deșeurilor și minimizarea cantității de deșeuri ajunse la gropile de gunoi.
Primul subiect abordat în cadrul platformei a fost despre cum plasticul migrează în mâncare. Cum dăunează ambalajele de plastic și cum este reglementat legal acest aspect? Impactul pe care îl are plasticul asupra naturii este cunoscut de mult timp, dar cum acesta influențează sănătatea nostră în mod direct? Prin simplu fapt că produsele ambalate în plastic pe care noi le consumăm conțin numeroase substanțe chimice. Un aspect important menționat de Aurelia Bahnaru, președinte A.O. e-Circular și remarcat în cadrul prezentării, ține de cum este reglementată legal situația ambalajelor din plastic în Republica Moldova, și cum această este racordată la regulamentele europene.
Al doilea subiect a fost despre cum parcurge implementarea proiectului „Acționăm eco prin inovație” de către People in Need Moldova, a vorbit Davide Spagnoli, manager proiect. Dumnealui a relatat despre necesitatea creării platformelor de compostare, și cât de sigure și eficiente s-au dovedit acestea pentru agricultura ecologică. În contextul în care gestionarea deșeurilor continuă să reprezinte o provocare pentru Republica Moldova, iar o cantitate foarte mare de deșeuri organice zilnic ajung la gropile de gunoi, acestea contribuind cantitatea de emisii de metan și la fenomenul de încălzire globală, compostarea este o alternativă recomandată pentru gestionarea acestor deșeuri, mai ales în mediul rural. Link video despre proiect – https://www.facebook.com/PIN.moldova/videos/276386137941028
Al treilea speaker a fost domnul Valentin Vieru, primar al satului Mereni. Domnul primar a relatat despre cum are loc gestionarea deșeurilor în s. Mereni. Deoarece gestionarea corectă a deșeurilor este una din atribuțiile ce revin APL-urilor, aceasta este o provocare deloc ușoară pentru instituții. Problema deșeurilor în mediul rural este foarte acută, însă autoritatea publică locală a satului Mereni a decis că e timpul să acționeze mai îndrăzneț și să pună în mișcare un mecanism de colectare selectivă a deșeurilor. Domnul primar a vorbit despre problemele și soluțiile întâlnite de-a lungul acestui proces, și despre rezultatele obținute.
Despre Dreptul la reparație – primul pas spre reducerea DEEE-urilor, ne-a relatat Roman Bahnaru, A.O. EcoDigital. Roman a prezentat câteva date statistice din studiul recent realizat cu suportul Programului de granturi mici Gef SGP, implementat de UNDP de către EcoDigital – „Studiu privind generarea DEEE în Republica Moldova“ (2022), conceptul de Dreptul la Reparația echipamentelor, precum și practici bune implementate de alte state, precum și soluții propuse ce pot fi realizate de către APC şi APL la nivel național pentru a reduce cantitatea de DEEE generată prin aplicarea Dreptului la Reparație.
Cristina Tocari, fondator a startup-ului ecologic pentru reciclarea deșeurilor din plastic – RECYCLINE a vorbit despre cum colectează compania deșeurile din plastic și care este procesul de tratare a acestora. În prezent, RECYCLINE este în plin proces de pregătire a primei colecții de bijuterii produse din deșeuri de plastic. Recucline este un startup pus pe roate recent, și este o companie care recepționează și colectează deșeurile de plastic de tipul 2 și tipul 5, care ulterior vor fi transformate în produse utile.
La final, Dorina Veleșcu, A.O. e-Circular, a prezentat tema ZERO DEȘEURI – Soluție fundamentală pentru criza climatică! Dorina a relatat despre principiul Zero Deșeuri, ce ar putea face orașele, care sunt cele mai mari centre de generare a emisiilor GES, și cum acestea ar putea reduce emisiile cu aproape 90% până în 2050. Un lucru important menționat de Dorina este cum Zero Deșeuri este legat de Economia Circulară. La nivel global, conform „2020 Circularity Gap Report“, suntem doar 8,6% circulari. După cum se dovedește, zero deșeuri oferă un răspuns pentru transformarea economiei circulare din noțiune în soluții practice.
Multe alte subiecte interesante și actuale din domeniul managementul deșeurilor găsiți în cel mai recent număr al revistei.