Proiectul „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” este conceput de A.O. “Verde e Moldova” în parteneriat cu A.O. Centrul de instruire și consultanță “E-CIRCULAR” (anterior A.O. „Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor”) cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP. Proiecul se va implementa în perioada iunie 2022 – noiembrie 2023.
Ideea proiectului pornește de la importanța și actualitatea abordărilor circulare bazate pe respectarea principiilor ierarhiei deșeurilor și a celor mai bune practici (ex. sisteme de prevenire, reutilizare, alternative la produselor de unică folosință) drept soluții inovatoare în vederea reducerii cantității de deșeuri de plastic generată la nivel național. Sloganul proiectului este #RenunțăLaPLASTIC
Obiective proiect:
- Realizarea Studiului de referință și a Planului de acțiuni privind deșeurile de plastic.
- Reducerea poluării cu PLASTIC pentru Comunități “ZERO DEȘEURI” prin promovarea prevenirii deșeurilor și renunțarea la plastic de unică folosință.
- Dezvoltarea abilităților de gestionare responsabilă a deșeurilor din plastic în rândul cadrelor didactice și a elevilor.
- Analiza alternativelor și soluțiilor ecologice și circulare pentru reducerea deșeurilor din plastic în sectorul turism.
Actualitatea proiectului pentru Republica Moldova este argumenta în primul rând prin creșterea cantității de deșeuri inclusiv din plastic generate cel puțin în ultimii 10 ani, cea mai mare parte din care fiind eliminată prin depozitare. La moment, rata de reciclare a deșeurilor de plastic este de doar 4-5 %, restul cantităților generate (estimativ 34 kg/pers/an) ajung la gropile de gunoi. În consecință pe lângă poluarea intensă a mediului se atestă și impactul asupra sănătății publice în special din cauza produselor de unică folosință fabricate dintr-o gamă largă de materiale plastice în care se adaugă și diverși aditivi.
În contextul în care Reciclarea deșeurilor din plastic nu este cea mai ecologică opțiune în reducerea poluării, iar colectarea seprată a deșeurilor din plastic la sursă nu garantează reciclarea acestora, prin proiect se propune identificarea și aplicarea mai multori soluții cu accent pe Prevenire, Reducere și Reutilizare și respectiv promovarea conceptului de Comunități “Zero Deșeuri” pentru 3 localități beneficiare: mun. Strășeni/ Mănăstirea Căpriana, Orhei (s.Trebujeni)/Orheiul Vechi și mun.Soroca/Cetatea Soroca. Fiecare din aceste localități pe lângă extinderea infrastructurii pentru colectarea separată a deșeurilor de plastic va participa activ în identificarea și implementarea unor soluții eficiente de a preveni poluarea cu plastic, drept cel mai eficient, sănătos și econom instrument în lupta cu aceste deșeuri.
Un prim pas în implementarea acestui proiect este realizarea Studiului național de referință și a Planului de acțiuni pentru reducerea poluării cu deșeuri din plastic. Managementul deșeurilor de plastic nu a fost niciodată un subiect de cercetare complexă la nivel național, iar prin intermediului studiului se propune sistematizarea celor mai relevante date în domeniu și crearea unui platforme online cu acces interactiv la aceste informații.
Un rol important în acest proiect revine tinerilor din localitățile beneficiare și nu doar, care vor beneficia direct din activitățile planificate prin participare, schimb de experiență, acumulare de noi cunoștințe și nu în ultimul rând posibilitatea de a deprinde noi ocupații și abilități în sectorul de managemen deșeuri și beneficii rezultate din modele economice circulare. În acest sens, se propune crearea primei platforme online de informare “Clubul tinerilor eco-inovatori”, care va reuni tinerii pentru a vorbi, descoperi și împărtăși informații despre cum să acționăm circular într-o comunitate, cum să prevenim formarea deșeurilor din plastic, care sunt alternativele la ambalajele de unică folosință etc.
O componentă inovativă a proiectului este circularizarea sectorului TURISM în localitățile beneficiare cu scopul de a identifica și promova soluții alternative posibil de implementat de operatorii naționali de turism în vederea reducerii cantităților de deșeuri de plastic și a poluării rezultate de la aceste deșeuri.
Toate activitățile proiectului vor servi drept instrument informațional fundamental pentru principalii actori naționali (APL, operatori naționali, producători, cetățeni etc.) în implementarea și atingerea obiectivelor Strategiei Naționale pentru Managementul Deșeurilor, făcând posibilă utilizarea plasticului reciclat ca materie primă secundară, creșterea cantității de deșeuri de plastic colectate separat și reducerea cantității de deșeuri de plastic depozitate.
Denumire proiect:
Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare Programului de Ganturi Mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP.
Categorie:Economie circulară, Educare și informare
Implementat cu suportul:Proiect implementat de A.O. “Verde e Moldova” în parteneriat cu A.O. Centrul de instruire și consultanță “E-CIRCULAR” în perioada iunie 2022 – noiembrie 2023.
Grant:112725.00 USD
Durata proiectului:18 luni