Deșeuri din sticlă

Sticla este unul dintre cele mai durabile materiale și poate fi reciclată la nesfârșit, fără a afecta calitatea produselor finale. Sticla nu biodegradează nici chiar mii de ani, însă este 100% reciclabilă. Procesul de fabricare al sticlei este un mare consumator de energie, resurse naturale şi generator de gaze cu efect de seră. Fiecare tonă de sticlă reciclată salvează 1,2 tonă de materiale brute – nisip, carbonat de sodiu, oxid de calciu, care sunt extrase din sol și topite împreună la temperaturi foarte mari. Prin reciclarea sticlei, se economisește energie, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Energia economisită la reciclarea unei singure sticle este echivalentă cu puterea unui bec de 100 W, care luminează timp de o oră. În afară de aceasta, reciclarea sticlei reduce poluarea apei și a aerului rezultate în procesul industrial.

De ce să reciclăm sticla: În afară de beneficiile enumerate mai sus, vrem să menționăm proprietățile sticlei ca material utilizat în diverse industrii și mai ales industria alimentară. Ambalajele de sticlă sunt considerate unele dintre cele mai indicate pentru păstrarea alimentelor, deoarece nu transferă sub nicio formă substanțe alimentelor cu care intră în contact și ar putea periclita sănătatea sau modifica compoziția alimentului în mod inacceptabil, aducând o deteriorare în caracteristicile organoleptice. Beneficiile pe care acestea ni le aduc sunt considerabile prin faptul că ne feresc de multe afecțiuni, deoarece sunt materiale inerte. Acest lucru înseamna ca nu interactioneaza cu alimentele, nici macar cu cele acide (rosii, portocale, lamai etc.) cum se intâmplă în cazul foliei de aluminiu, de exemplu. Prin urmare, ambalajele din sticlă sunt unele dintre cele mai indicate pentru pastrarea stării noastre de sănătate (https://bit.ly/3x511eY).

După cum am mai menționat, reciclarea sticlei poate fi realizată la nesfârșit, fără a afecta calitatea produselor finale, iar economiile implicate în acest proces sunt un beneficiu pentru o țară în curs de dezvoltare și dependentă energetic, cum este RM. Cioburile de sticlă reciclată se folosesc atât la producerea a noi bunuri din sticlă, dar și la obţinerea mixturilor asfaltice.

Ce poate fi reciclat: borcane și sticle fără capac, vase pentru alimente, recipiente și alte obiecte din sticlă, sticlă de diferite culori, cioburi, damigene de sticlă, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (golite și curățate), fiole etc.

Cum colectăm deșeurile din sticlă: Recipientele din sticlă trebuie să fie clătite, golite de lichid și de dorit – fără capac.

Nu colectăm aici: recipiente cu simboluri de substanțe periculoase, recipient și tăvi pentru cuptor din sticlă Pirex, vase rezistente la căldură, cristal, farfurii sau alte produse din ceramică, porțelan, teracotă, oglinzi, geamuri sparte, becuri, becuri fluoriscente, tuburi de neon.