Acum la sfârșit de an, cu certitudine putem spune că s-au realizat lucruri frumoase și de mult timp necesare atât pentru mediu cât și pentru sănătatea fiecăruia din noi. Timp de un am, locuitorii țării s-au debarasat de peste 50 tone de e-deșeuri (deșeuri de echipamente electrice și electronice), o cantitate impunătoare acumulată istoric prin case, oficii, depozite, ogrăzi, etc.
Odată ce a fost aprobat Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice prin H.G. nr.212 din 2018, cu suportul Programului de Granturi mici GEF SGP Moldova și în parteneriat cu compania Moldrec, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a lansat un proiect eco-responsabil – “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, reușind să creeze infrastructura minima necesară pentru gestionarea corectă a acestor deșeuri extrem de toxice și periculoase pentru mediu și sănătate. Doar în mun. Chișinău, au fost instalate 80 tomberoane de medii dimensiuni plasate în incinta instituțiilor din sectorul public, privat și mediul academic și alte 8 tomberoane mari pentru exterior, 7 din ele plasate pe teritoriul stațiilor de alimentare BEMOL și unul în cadrul companiei Riolit Sistem. Pentru a ușura sarcina generatorilor și deținătorilor de deșeuri, am creat și o Hartă a punctelor de colectare, care permite să identificați cu ușurință cel mai apropiat punct pentru colectarea e-deșeurilor.
Harta punctelor de colectare a e-Deșeurilor ( deșeuri de echipamente electrice și electronice) o puteți accesa aici.
Îmbucurător este faptul, că prin lansarea acestei campaniei am motivat și alți reprezentați ai societății civile să se implice în acțiuni de colectare a e-Deșeurilor și de conștientizare a populației. Un exemplu este tânăra echipa de la Hai Moldova, care în acest an au decis să contribuie la debarasarea țării de e-Deșeuri prin lansarea în luna septembrie a unei Campanii naționale de colectare a e-Deșeurilor. În total au fost atrase 76 școli din Moldova și 38 299 elevi, care au reușit să colecteze 45 406 kg de e-deșeuri. Pentru 40 din participanții campaniei, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, cu suportul Programului de granturi mici a oferit tomberoane specializate pentru colectarea corectă a acestui tip de deșeu.
Analizând totalurile anului 2019, la capitolul deșeuri de echipamente electrice și electronice avem 128 puncte de colectare a e-Deșeurilor create, peste 50 tone de e-Deșeuri deja preluate de operatorul autorizat Moldrec, pentru a fi ulterior exportate la GreenWEEE Buzău, peste 60 mii de elevi în total participanți în proiect din 70 instituții de învățământ, 13 agenți economici (Maximum, Fourchette, BEMOL, Linella, etc) care au instalat în magazinele lor astfel de tomberoane, peste 30 de instituții publice și ONG-uri, care gestionează corect e-deșeurile la nivel instituțional.
Pentru anul 2020, planificăm să continuăm aceste acțiuni absolut necesare pentru țară și desigur pentru oameni. Sunt multe instituții beneficiare din proiect, care încă urmează să predea e-deșeurile acumulate, depozite de e-deșeuri încă neevacuate, mulți locuitori ai țări pe care urmează să îi informăm despre cum și unde pot arunca aceste deșeuri ca sa nu polueze mediul, campanii de informare și conștientizare, parteneriate durabile și instituții implicate.