“DeeeEDU: prin educație salvăm noile generații”, este tema conferinței din acest an organizată de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD), cu ocazia Zilei Internaționale a DEEE-urilor, ediția a 3-a. Prin acest eveniment, Republica Moldova oficial se alătură celor 112 organizații din 48 de țări, care planifică organizarea de diverse activități informaționale și educaționale privind educarea unui comportament responsabil în raport cu EEE-urilor procurate și utilizate. Evenimentul este parte a proiectului “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, implementat de AVD cu suportul Programului de granturi mici Gef SGP Moldova, implementat de UNDP în parteneriat cu operatorul autorizat MoldRec.
Datele statistice publicate în cel mai recent raport UE Global E-waste Monitor 2020, prezintă o creștere în ultimii 5 ani de 21% a cantității de DEEE-uri generate, fiind prognozată o dublare a acestei cantități până în 2030. Totodată, Europa atestă cea mai mare cantitate de DEEE-uri generată pe cap de locuitor (16,2 kg/cap/loc). Datele ne confirmă de fapt că felul în care am ajuns să producem și să consumăm produse electrice și electronice, dar mai ales cum le eliminăm este unul nesustenabil, iar Covid-19 va înrăutăți și mai mult situația în acest domeniu.
Anul acesta, WEEE Forum prin evenimentele organizate, promovează rolul EDUCAȚIEI în îmbunătățirea situației globale referitor la impactul din ce în ce mai mare a DEEE-urilor asupra sănătății oamenilor și desigur a mediului ambiant.
Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor prin intermediului proiectului lansat la finele anului 2018 a reușit crearea unei rețele de 128 puncte de colectare de mici și mari dimensiuniu atât în municipiul Chișinău (88 puncte) cât și în fiecare raion. Harta punctelor de colectare este accesibilă și permite cu ușurință identificarea celor mai aporiat tomberon pentru depozitarea DEEE-urilor – https://old.e-circular.org/harta-puncte-colectare/ Proiectul continuă, iar prin intermediul conferinței, ne-am propus să punem în discuții un spectru vast de informații, idei, bune practici, probleme-soluții, care ar elucida o parte din multitudinea de întrebări ce vizează acest subiect.
Conferința se va organiza în regim online prin intermediul platformei ZOOM, cu posibilitatea transmiterii și pe pagina de Facebook a asociației. Orele 10:00-12:00.
Link înregistrare : https://forms.gle/WHZp5qF56EkcuCqA9
Ziua internațională a DEEE-urilor este o inițiativă a WEEE Forum, organizată deja al treilea an, la data de 14 octombrie și are drept scop încurajarea deținătorilor de DEEE-uri de a le colecta selectiv și în mod corect, prin plasarea în tomberoane specializate sau predarea directă către un operator autorizat, conducând astfel la o creștere a ratelor de reciclare și reducere a indicilor de poluare. Spre deosebire de prima ediție a evenimentului în cadrul căreia au participat peste 50 de organizații din 40 de țări din întreaga lume au, anul acesta s-au înregistrat 112 organizații din 48 de țări, printre care și Republica Moldova.
#ewasteday #colectămselectiv #3R