Potrivit datelor ONU, în anul 2021, fiecare persoană produce în medie 7,6 kg de deșeuri electrice și electronice (DEEE), ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume. Doar 17,4% din aceste deșeuri electronice care conțin un amestec de substanțe dăunătoare și materiale prețioase vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate corespunzător, restul din păcate ajung a fi gestionate necorespunzător prin eliminare în amestec cu gunoiul menajer sau aruncate în locuri interzise. Problema enunțată rezultă și prin pierderi de resurse, care sar putea reintroduce într-un nou circuit economic. Ca exemplu, conform datelor WEEE Forum, prin reciclarea fiecărui milion de telefoane mobile reciclate, ar putea fi recuperate 16 000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur și 14 kg de paladiu.
De remarcat, pandemia COVID și-a pus și mai mult amprenta asupra provocărilor poluării cu DEEE-uri, pe seama creșterii consumului de produse electronice. Potrivit unui studiu recent, în Uniunea Europeană cererea de computere personale și tablete a crescut cu 4,6% de la an la an până în decembrie 2020. În acest context, este și mai important să îi conștientizăm pe utilizatori despre opțiunile care există pentru echipamentele lor la sfârșitul vieții.
Și totuși, indiferent cât de multe inițiative ar fi implementate pentru a aborda corespunzător această problemă, nimic nu ar fi suficient fără un CONSUMATOR RESPONSABIL. Nu în zadar, cea de-a 4-a ediție a Zilei internaționale a DEEE-urilor, care se serbează tradițional la data de 14 Octombrie de către WEEE Forum, pune accent prioritar pe rolul fiecăruia dintre noi în asigurarea circularității produselor electronice.
A.O. EcoDigital, implementator a proiectului “Reciclăm DEEE și realizăm ODD”, se alătură anul acesta Zilei internaționale a DEEE-urilor și respectiv altor peste 150 de organizații din 70 de țări, prin lansarea Campaniei națioanale “Moldova reciclează DEEE-uri”. Campania se va desfășura în perioada 14 Octombrie – 14 Decembrie și are drept scop implicarea activă a populației, instituțiilor din țară, în:
- Colectarea și predarea DEEE-urilor acumulate către operatorii autorizați (Moldrec sau EcoREcycling), partenerii proiectului.
- Diseminarea de informații și date relevante pentru a stimula un spirit participativ și un consum rațional în rândul populației din Republica Moldova.
Alături de instituțiile beneficiare a proiectului, în cadrul campaniei se pot alătura oricare din instituțiile publice, private sau instituții de învățământ disponibile să respecte prevederele Regulamentului campaniei și completând acest Formular de înregistrare campanie.
Informații detaliile și actuale privind desfășurarea campaniei va fi disponibilă pe pagina de Facebook Ecodigital și pe pagina de grup Spune NU DEEE . La finele campaniei vor fi desemnați cei mai activi AMBASADORI ai e-Reciclării, care vor fi premiați de implementatorii și partenerii proiectului.
Proiectul “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” este implementat de A.O. EcoDigital cu suportul financiar din fondurile “Programului de Granturi Mici GEF, implementat de UNDP Moldova” în parteneriat cu A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD), Colegiul de Ecologie, MoldRec și EcoRecycling. Prin intermediului proiectului “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” lansat în martie 2021 a reușit extinderea rețelei punctelor de colectare de mici și mari dimensiuniu atât în municipiul Chișinău cât și în fiecare raion. Total 190 puncte de colectare sunt disponibile pe Harta punctelor de colectare actualizată.