Tehnologia a evoluat atât de rapid în ultimele decenii încât astăzi este greu să ne imaginăm cum ar fi viața noastră fără smartphone-uri, laptopuri, mașini de spălat, frigidere și multe alte dispozitive electrice și electronice.
Însă, dependența noastră pentru tehnologie și nevoia pentru dispozitivele noi au creat una dintre cele mai mari probleme de mediu ale timpului nostru – deșeurile de echipamente electrice și electronice (e-Deșeurile).
Anual, la nivel global se generează circa 50 milioane tone e-Deșeuri, iar cantitatea de e-Deșeuri generată în Republica Moldova este de 8000 tone sau aproximativ 2.2 kg per locuitor.
Impactul asupra mediului cauzat de eliminarea necorespunzătoare a e-Deșeurilor este:
- Poluarea aerului – de ex. arderea cablurilor eliberează hidrocarburi în atmosferă.
- Poluarea apei – dispozitivele electronice conțin metale toxice precum mercur, plumb și litiu, care, atunci când sunt eliminate în mod necorespunzător ajung în iazuri și ape subterane. Comunitățile care depind direct de aceste surse de apă consumă în mod inconștient apă periculoasă. Aceste metale grele sunt periculoase pentru toate formele de ființe vii.
- Poluarea solului – metale grele din DEEE intră în lanțul alimentar, deoarece sunt absorbite de plante din sol. Aceste metale nu numai că distrug plantele, dar sunt consumate apoi și de alte ființe vii, ceea ce duce la un lanț alimentar otrăvitor.
Cantitatea de deșeuri generată ridică întrebări serioase cu privire la modul de reducere a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Minimizarea deșeurilor electronice ajută la conservarea resurselor și reduce cantitatea de energie.
În continuare, vă prezentăm 10 recomandări care cuprind diferite etape ale ciclului de viață a produsului (achiziție, utilizare, transformare în deșeu) prin care putem reduce cantitatea de deșeuri prin acțiuni directe și indirecte de reducere, reutilizare și reciclare.
1. Evaluăm necesitate la etapa achiziției
- NU cumpăram dacă nu este nevoie. Corect ar fi să ne informăm și să ne întrebăm dacă într-adevăr este necesar un nou dispozitiv (gadget) sau pur și simplu “vrem” acest dispozitiv – și am fost ademeniți cu o poveste prezentată frumos printr-un spot publicitar. Această recomandare este prima și cea mai importantă – “momentul zero”, deoarece în cazul în care nu se procură produsul, nici nu se va genera deșeu. Poate nu este cazul la moment să procurăm dispozitivul respectiv – și să amânăm achiziția pentru mai tîrziu – de exemplu în cazul unui televizor – care peste un an va fi mai ieftin, va avea mai multe funcționalități, diagonală mai mare și va consuma mai puțină energie electrică, avem doar de câștigat.
- Poate mai bine să procurăm un dispozitiv cu mai multe funcții. De exemplu – un robot de bucătărie sau imprimantă multifuncțională, etc.
- Păstrare informație online. De ce să folosim un stick de memorie sau un dispozitiv atunci când putem stoca cu ușurință date în Internet (în Cloud). Aceasta reduce indirect amprenta DVS. de carbon și reduce cantitatea de deșeuri electronice generate. La moment există multe astfel de servicii gratuite – cum ar fi Dropbox, OneDrive și GoogleDrive.
Conform studiului efectuat de către Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor în cadrul proiectului implementat cu suport Programului de granturi mici GEF SGP Moldova, 30% din consumatorii casnici decid să achiziționeze un nou dispozitiv, datorită funcționalităților mai avansate ale dispozitivului.
2. Cumpărăm echipamente electronice ecologice
Căutăm produsele etichetate ca fiind eficiente energetic – de exemplu clasa A. Pe termen lung aceasta permite economisirea la factură a costurilor energiei electrice.
3. Extindem durata de utilizare a dispozitivului
- Menținem dispozitivul în stare funcțională cât mai mult posibil. Cumpărăm husă și sticlă protectoare pentru telefon, menținem dispozitivul curat și evităm supraîncărcarea bateriei (aceasta înseamnă să deconectăm încărcătorul înainte ca telefonul/laptopul să atingă 100%, ceea ce va îmbunătăți durata de viață totală a bateriei).
- Optimizăm funcționarea dispozitivului la nivel software. Închidem programele neutilizate ce rulează “în spate”, instalăm cel mai recent soft. Optimizăm funcționarea dispozitivului conform necesităților noastre.
- Modernizăm (upgrade) – dacă avem nevoie de o actualizare, luăm în considerare înlocuirea componentelor individuale în locul întregului echipament. Experții în reparații ne pot ajuta să identificăm componentele noi de care avem nevoie.
- Reparăm dispozitivului. De obicei când se defectează un echipament, doar o piesă e stricată, iar în marea majoritate a cazurilor dispozitivul poate fi reparat. De ce mai multe ori, reparația ne va costa mult mai puțin decît procurarea unui dispozitiv nou.
- Schimbăm destinația pentru utilizarea de mai departe a dispozitivului. În acest caz, putem utiliza o funcție secundară a dispozitivului. De exemplu – un telefon mobil vechi poate fi utilizat în calitate doar de GPS navigator în mașină sau cameră video pentru securitatea garajului.
Conform studiului efectuat de către AVD, majoritatea respondenților au remarcat că cel mai des schimbă telefonul mobil – 37% schimbă telefonul o dată la cel mult 2 ani, iar 53% îl schimbă o dată la cel mult 5 ani.
4. Partajăm, dăm în chirie sau facem schimb de destinație
Fiecare din aceste opțiuni, evită transformarea unui produs în deșeu. Prin urmare puteți utiliza în comun cu membrii familiei anumite dispozitive precum încărcătoare pentru telefoane, sau partajăm cu vecinul o mașină de găurit, etc. În același timp ați putea încerca darea în chirie cu utilitate dublă. Reușim astfel să excludem depozitarea din cauza neutilizării dispozitivului electronic, dar și să câștigăm bani din chirie.
5. Recondiționăm (refurbish)
Prin recondiționare se are în vedere readucerea la starea normală (utilizabilă) a dispozitivului. Achiziționăm produse recondiționate sau putem prin astfel de programe să transmitem echipamentele vechi magazinelor de electronice. Astfel de programe sunt implementate de unele magazine de la noi cum ar fi Smart, Darwin, etc.
6. Donăm
Prin donare reușim să dăm a 2-a viață echipamentelor, iar cineva se va bucura că a primit ceea ce-și dorea. Putem Dona către organizații de caritate, orfelinate, persoane nevoiașe, diverse echipamente electrice și electronice, desigur în stare funcțională.
Conform studiului efectuat de către AVD, de obicei oamenii păstrează echipamentele neutilizate sau care sunt deja deșeu, iar 2 din 10 le donează.
7. Vindem
În loc de a arunca la gunoiște sau de a depozita – o metodă alternativă ar fi vinderea dispozitivului. Acum în perioada pandemiei – cel mai ușor ar fi vinderea online (www.999.md, www.makler.md) și utilizarea post terminalelor de la Poșta Moldovei (www.pt.md) astfel nu va fi necesar să interacționați cu cumpărătorul.
8. Educăm și informăm.
Informarea cu privire la DEEE ne poate motiva ce acțiuni să întreprindem cu privire la reducerea deșeurilor, iar noi prin urmare putem să informăm alte persoane – familie, prieteni și colegi – cu privire la pericolele asupra mediului din cauza e-Deșeurilor. Un prim pas ar fi aruncarea bateriilor la coșul special pentru baterii.
9. Învațăm să reparăm echipamentele electronice defecte.
Pe lângă menținerea dispozitivelor electronice, putem învăța, de asemenea, cum să le reparăm. Există multe videoclipuri pe Youtube care ne învață să schimbăm un ecran sau o baterie la un telefon, curățare telecomandă, reparație jucărie electronică, etc. De multe ori, tot ce trebuie este un pic de timp și răbdare înainte ca dispozitivul să fie ca nou – cu propriile forțe. Iar învățând să reparăm echipamentele acasă, vom obține cunoștințe mai detaliate despre partea hardware a dispozitivului. Site-urile online cum ar fi iFixit oferă ghiduri gratuite, pas cu pas, pentru rezolvarea problemelor comune pe sute de modele de dispozitive diferite, împreună cu imagini ale dispozitivului și cu instrumentele necesare pentru fiecare tip de reparație.
10. Ne debarasăm eco-responsabil
Aruncăm electronicele și bateriile în coșurile de reciclare special amenajate. De exemplu – pe Harta punctelor de colectare a e-deșeurilor puteți găsi cea mai apropiată locație pentru a depozita corect e-Deșeurile de dimensiuni mici, medii și mari cum ar fi: telefoane mobile, baterii, ceasuri electronice, monitoare, tablete, jucării electronice, aspiratoare, TV, etc.
În cadrul proiectului “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” implementat de AVD cu suportul Programului de granturi mici GEF SGP Moldova în parteneriat cu MoldRec, au fost în total create 128 puncte de colectare a e-Deșeurilor, 8 din acestea sunt tomberoane de mari dimensiuni amplasate pe teritoriul stațiilor de alimentare BEMOL.
Atenție! Și în final vrem să vă amintim că indiferent ce nu ați face cu dispozitivul electronic – donare sau vindere – nu uitați să ștergeți informația cu caracter personal de pe dispozitiv.
Data viitoare când vedeți pe cineva aruncând în mod necorespunzător un televizor vechi sau cumpărați un smartphone nou fără niciun motiv, luați-vă timp, reflectați și împărtășiți-vă cunoștințele cu privire la efectul dăunător al acțiunilor. Cel mai important, dați-le acestor oameni un motiv să acționeze după sfaturile voastre. De exemplu, dacă știți un loc bun în apropiere pentru a dona electronice vechi, asigurați-vă că le anunțați! O discuție onestă despre modalitățile responsabile de a reduce deșeurile electronice face o diferență măsurabilă atât în comunitate cât și la scară globală. |