Ziua de 1 Mai 2023 a început într-un mod eco-responsabil și anume prin organizarea unei ample activității de plogging (alergat combinat cu colectarea deșeurilor) susținută de comunitățile de sportivi amatori și profesioniști precum: MOLDOVA TRAIL RUN CLUB, Race Nation Moldova, Federația de Orientare Sportivă din Republica Moldova, Garmin Moldova și Run Moldova.
Total în cadrul evenimentului organizat au participat peste 200 de persoane de diferite vârste, care împreună au colectat în jur de 100 de saci cu deșeuri din plastic din 4 parcuri ale or.Chișinău (Parcul Valea Trandafirilor, Parcul Dumitru Râșcanu, Parcul Valea Morilor, și Lacul din preajma Muzeului Satului de la Porțile Orașului). Timp de o oră, voluntarii au colectat deșeuri și au salubrizat cele 4 spații verzi din capitală, lăsând în urmă un mediu mai curat și mai puțin poluat. Astfel, s-a reușit cu succes de a combina un antrenament plăcut de drumeție/alergare ușoară cu o acțiune de salubrizare a parcurilor capitalei. La final toate deșeurile colectate au fost evacuate din parc de către Î.M. „Asociația de gospodărirea spațiilor verzi” care la fel s-a alăturat inițiativei lansate și care și-a asumat angajamentul să colecteze și să transporte sacii cu deșeuri. „Am strâns foarte mult plastic. Unul este scos chiar din pământ. Acuși începe sezonul de vară cu frigărui și îndemn lumea să nu arunce gunoiul în natură, ci la gunoi.” a relatat unul din voluntari ce a participat la evenimentul de salubrizare.
Evenimentul a culminat cu o activitate de relaxare și premiere în incinta orășelui Kaufland Moldova, unde toți ploggerii au primit medalii din deșeuri de plastic reciclat și și-au recuperat energia cu bucate gustoase și multă muzică bună!
Plogging este o mișcare ecologică prin alergare și sport lansată recent în Republica Moldova de către A.O. EcoDigital prin intermediul Proiectului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” implementat cu suportul financiar al Programului de granturi mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP în parteneriat cu A.O. E-Circular, A.O. Run Moldova și A.O. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Ambalaje din Moldova (APIAM). Activitățile de plogging sunt susținute și de compania Toreco care oferă saci și mănuși pentru salubrizare și compania Coca-Cola HBC Moldova, care oferă apă pentru participanții la activități de plogging.
Plogging-ul este o activitate simplă dar și foarte interactivă. Tot ce are nevoie un plogger, pe lângă grija pentru starea mediului și a ecosistemului, este echipamentul potrivit pentru jogging și dorința de a ieși afară pentru a alerga! Pentru a fi la curent cu următoarele ediții de plogging Vă invităm să urmăriți pagina https://www.facebook.com/ecodigitalmoldova